Over ons

Opera Festa is het operagezelschap van Leiden. Opera Festa verzorgt verrassende, kamermuzikale uitvoeringen van aansprekende opera’s op uiteenlopende locaties. Artistiek leider is dirigent Wim Dijkstra. Producties van Opera Festa zijn

Christoph Willibald Gluck – Iphigénie en Aulide (Bonafestatheater, 2011)

Vincenzo Bellini – La Sonnambula (Leidse Schouwburg, 2013)

Pietro Mascagni – Cavalleria Rusticana (Pieterskerk, 2015)

Giuseppe Verdi – Nabucco (Stadsgehoorzaal, 2017)

Gaspare Spontini – La Vestale (Rijksmuseum van Oudheden, 2019)

Georges Bizet/Léo Delibes – Les Pêcheurs de Perles (Hooglandse Kerk, 2022)

Naast complete operaproducties verzorgt Opera Festa ook bijzondere projecten voor amateurzangers met liefde voor opera onder de noemers Festa OperaLab en FestaScratch. Edities vonden plaats in 2018 (Arthur Sullivan – Iolanthe) en 2021 (Jacques Offenbach – Fantasio).


Wim Dijkstra

Dirigent Wim Dijkstra stond aan de wieg van Opera Festa. Naast de producties van dit gezelschap dirigeerde hij opera’s van Gluck, Bellini, Donizetti, Bizet en Mozart in de Lichtfabriek en de Stadsschouwburg in Haarlem. Wim Dijkstra studeerde aan de conservatoriums van Amsterdam en Rotterdam. Als organist van de Grote Kerk van Monnickendam is hij de vaste bespeler van het monumentale Gerstenhauer-orgel (1780). Samen met dirigent Maria van Nieukerken is hij initiatiefnemer en artistiek leider van de concertserie Bach in Monnickendam. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk als organist, begeleider en continuospeler en maakte cd-opnames van het volledige Wohltemperierte Klavier van Bach op de historische orgels van de Nicolaaskerk in Purmerend en de Waalse Kerk in Amsterdam.

Isabel Schröder

Regisseur Isabel Schröder groeide op in Nederland en Duitsland. Ze studeerde Klassieke Talen en DasArts aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij debuteerde in 1999 als tonbeelregisseur met voorstellingen in onder andere Hamburg, Darmstadt en Braunsweig. Sinds 2011 werkt ze in het muziektheater. Ze maakt voorstellingen met hedendaagse componisten, bijvoorbeeld Silbersee en de Diamantfabriek en is als assistent regisseur betrkken bij producties van de Nationale Opera. Producties Opera Festa: Les Pêcheurs de Perles.


Saskia Bonarius

Regisseur Saskia Bonarius debuteerde bij Opera Festa met La Vestale. 
Na haar studie aan de Toneelschool in Arnhem werkte zij als actrice bij tal van gezelschappen, voordat zij zich begon toe te leggen op het regisseren. Muziektheater lonkte vanwege haar grote liefde voor muziek. Zij werkte samen met zangers van De Nederlandse Opera Academie, musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en leden van het Nederlands Kamerkoor aan ‘Anna Bolena” van Donizetti. Daarnaast werkte ze ander meer voor Salone dell’ Opera, fadozangeres Daisy Correia, de Barockpuppies, vocal group Voïsz en Big Band Utrecht.
Producties Opera Festa: La Vestale.


Nynke van den Bergh

Nynke van den Bergh studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en volgde verschillende workshops (fysiek) spel en regie. Ze deed ervaring op als regieassistent en dramaturg bij o.a. Schauspielhaus Leipzig, Holland Opera en Opera Zuid. Bij het laatste gezelschap assisteerde zij vele regisseurs, onder meer David Prins en Frank van Laecke. In 2011 had zij de eer om de beroemde Duitse regisseur Harry Kupfer te assisteren bij zijn enscenering van Kat’a Kabanova.
Haar loopbaan als operaregisseur begon bij Opera Zuid met Le Nozze di Figaro (co-regie met Sybrand van der Werf, 2010). Aldaar volgden regies van Le Tableau Parlant (2012) en Pagliacci (co-regie met Miranda van Kralingen, 2013) en Jeugdopera Carmen (2015). Zij ensceneerde producties voor voor Barok Opera Amsterdam en sinds 2016 voor Opera Nijetrijne.
Producties Opera Festa: Iphigénie en Aulide, La Sonnambula, Cavalleria Rusticana.


Miranda Lakerveld

Miranda Lakerveld maakt ensceneringen voor opera en klassieke muziek waarin het verbinden van culturen, religies en artistieke disciplines de belangrijkste uitgangspunt zijn. Daarvoor richtte ze World Opera Lab op. Recente projecten zijn ‘Orfeo in India’ in Ahmedabad (India), ‘Erda’ een opera/installatie bij De Nationale Opera, ‘De thuiskomst van Odysseus’ in Amsterdam-west, ‘Majnun & Leyla’ op het Mercatorplein, een serie debat/opera programma’s over conflicten in het Midden-Oosten met de Balie, ‘Het innerlijk Landschap’ en ‘Temple of Time’ voor het Holland Festival. Miranda doet sinds 2011 onderzoek naar traditioneel, religieus muziekdrama in Iran, Japan, China, Mexico en de Tibetaanse gemeenschap in India, en doceerde haar werkmethodes onder andere aan de UvA en het Tibetan Institute for Performing Arts.
Producties Opera Festa: Nabucco.


Het koor

Het Festa Operakoor is een dynamisch koor, gevormd door gedreven amateurzangers met een passie voor opera. Niet alleen zingen en spelen zij tijdens de voorstellingen van Opera Festa, zij zijn ook volop betrokken in het hele proces van maken en produceren.